Haber

HDP oylarına göz kırpan Kılıçdaroğlu’nun sözleri yine gündemde: PKK’nın uzantıları

  • HABERLER 7

Türkiye seçim alanına girdi. Partiler programlarını hazırlarken, 6’lı masanın ortak adayı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP ile istişareleri yoğunlaştırdı. Bu müzakereler sonucunda HDP seçimlerde aday göstermeme kararı aldı.

Bu gelişme olmuştur Masanın altındaki ortak aya çıktı ‘ yorumlandı. Öte yandan altılı koalisyonun imzaladığı ‘Ortak Politikalar Mutabakat Zaptı’nda özerklik‘ Ve ‘ Yerel yönetimler‘ derken muhalefetin HDP’ye kapı araladığı biliniyordu.

Ancak CHP Genel Başkanı Kemal KılıçdaroğluYıllar önce verdiği bir röportajda HDP’nin selefi olarak bilinen BDP ile ilgili sözleri yeniden gündeme geldi.

BDP’yi ve dolaylı olarak BDP’nin mevcut uzantısı olan HDP’yi PKK ile aynı seviyede değerlendiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: zaten diyorlar‘ o tartıştı.

“BDP, PKK’NIN UZATISI”

12 yıl önce Kanal D ekranlarında merhum Mehmet Ali Birand’ın sunduğu 32. Gün programına konuk olan Kemal Kılıçdaroğlu, ” BDP’yi PKK’nın bir uzantısı olarak görüyor musunuz?Sorusuna şu şekilde cevap verir:

Bazen kendileri söylüyorlar ‘Biz zaten o yerin uzantısıyız’… Öyle ifadeleri var ki aslında… PKK ile BDP’nin (HDP) arasında organik bir çıkar olduğunu da söylüyorlar. .

2022’DE İLK İŞARETLERİ VERDİLER

CHP, DP, Deva, GP, SP ve İyi Parti’den oluşan 6’lı koalisyon ittifakı, 2022’de ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği’ taslağı ile kamuoyunun karşısına çıktı ve burada kayyum uygulamasını amaçlıyordu. Danıştay, geçici tedbir olarak bir ay süreyle görevden uzaklaştırılmasına karar verebilir; Kararını her ay gözden geçirmesine ve kesintili bu tedbirin en fazla altı ay süreyle devam etmesine karar verildi. Böylece İçişleri Bakanı yerel yönetimlere kayyum atayarak yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldıramayacaktır.‘ belirtildi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, 6’lar tablosunun hazırladığı taslakla ilgili şunları söyledi: Millet İttifakı bileşenlerinin imzaladığı kağıtlara bakarsanız, söylediklerimizin önemli bir kısmına geldiklerini göreceksiniz. Dolayısıyla siyaset ve ilkelerle ilgileniyoruz.‘ diye konuşmuştu.

HDP’YE TANIYAN AYRICALIK

Ocak 2023’te başlatılan Ortak Politikalar Mutabakat Zaptı, tablonun HDP’ye verdiği bir taviz olarak yorumlandı. Metinde parti kapanışı; Kayyum uygulamasına ve yerel yönetimlere ilişkin şu unsurlara yer verildi:

  • Yerel yönetimler idari ve mali açıdan yeniden yapılandırılacaktır.

  • Bazı bakanlıkların taşra teşkilatları yerel yönetimlere devredilecek.

  • Partinin kapatılması meclis onayına tabi olacak.

  • Yerel yönetimlerde kayyum uygulamasına son verilecektir.

KAYNAK: HABER7

yenifakilihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu