Biyoyakıt üretiminde ilk adımı atan SOCAR Türkiye, yeni ve farklı bir teknoloji ile mikro alglerden jet yakıtı üretecek.
SOCAR Türkiye, biyoyakıt pazarı için öncü bir projeye imza atıyor ve deniz suyundaki mikro alglerden jet yakıtı üretimine başlıyor.
Türkiye’nin en büyük entegre sanayi holdingi SOCAR Türkiye, biyoyakıt pazarına yön verecek bir teknoloji geliştirecek ve su bitkilerinden jet yakıtı üretecek. SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon tarafından geliştirilen teknoloji ile deniz suyunda yetişebilen mikro algler biyoyakıta dönüştürülecek.
SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon ve Technip Enerjileri (T.EN), biyoyakıt pazarında alg büyümesini hızlandırmak için güçlerini birleştiriyor. SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon ve proje ortağı Technip Enerji tarafından yapılan analizler sonucunda yılda yaklaşık 40.000 ton jet yakıtı (SAF) üretilmesi hedefleniyor.
Anlaşmanın bir parçası olarak iki şirket aynı zamanda bilgi birikimini bir araya getiriyor. Yaratılan sinerji kapsamında SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon, PCMR (Plate Catalytic Membrane Reactor) teknolojisi için araştırma ve geliştirme kaynakları sağlıyor. T.EN, proses ve mühendislik uzmanlığıyla katkıda bulunur. Ortak işbirliği anlaşması ile mikro alglerin yakıt üretimi için nihai prosese gönderilebilecek hidrokarbonlara doğrudan dönüştürülmesine yönelik PCMR teknolojisinin geliştirilmesi ve optimize edilmesi amaçlanıyor.
Sürdürülebilir enerji yolunda fosil yakıtların yerine kullanılabilecek değerli adaylardan biri olan biyoyakıtlar, yüksek işletme maliyetlerini düşürerek verimliliği artırmakta ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamaktadır. Bu doğrultuda SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon, deniz suyundaki mikro alg biyokütlesini, hasat ve susuzlaştırma olmaksızın düşük sıcaklık ve basınçlarda doğrudan ve sürekli olarak biyoyakıtlara ve biyokimyasallara dönüştürerek düşük işletme maliyetleri ile öncü bir teknoloji geliştirmektedir.
Bu çalışma, “Yeşil Anlaşma” unsurlarına uygun olarak endüstriyel karbon ayak izinin azaltılması, temiz bir çevrenin oluşması ve endüstrideki yatırım faaliyetlerinin finansal maliyetleri üzerinde olumlu etki yaratacak bilimsel ve teknolojik yenilikleri kapsamaktadır. Geliştirilen katalizörlerde yenilenebilir, toksik olmayan ve ucuz malzemelerin kullanımı ile sürdürülebilirliğe katkı sağlanırken, emisyonların azaltılmasına yönelik küresel eylemler için bilimsel ve teknolojik altyapıyı sağlayan yerli alternatif yollar üretiliyor.
SOCAR Türkiye’nin sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda hayata geçirilen proje ile jet yakıtı (SAF) üretimi için patentli ve lisanslı bir süreç gerçekleştirilecek.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı